חיפוש בבלוג ואתרים רלוונטיים: בעברית, אנגלית ורוסית

‏הצגת רשומות עם תוויות ריבויי עמודים. הצג את כל הרשומות
‏הצגת רשומות עם תוויות ריבויי עמודים. הצג את כל הרשומות

יום שני, 10 באוגוסט 2009

דפי אב באילוסטרייטור

דפי אב, מי שלא יודע, זה סוג של אבי טיפוס או תבניות המשמשים בתוכנות עימוד. כל דבר ששמים על דף האב מיד מופיע על עמודי עבודה המשויכים אליו, כמו כן עם עדכון הפריטים על דף האב זה מיד מתעדכן על העמודים.

שימוש בדפי אב הוא חלק חשוב של שיטת העבודה באינדזיין אך באילוסטרייטור הם לא קיימים. אף ב-CS4 עם הופעת ריבוי עמודים אמיתי אדובי לא הגישה כל סוג של דפי האב. יכול להיות שזה נושא של CS5 אך ישנו פתרון גם היום. אפילו שני פתרונות:

שיטת הסמלים

יוצרים פריטים שאמורים להופיע על כל עמוד, למשל רקע. שומרים את זה כסמל ושמים את מופעי הסמל על כל עמוד. עם עדכון הסמל כל המופעים שלו יותדכנו. ליתר נוחות העבודה אפשר גם לשים את המופעים על שכבה נפרדת שניתן גם לנעול.

לסמלים אמנם יש מגבלה מסוימת - אם רוצים לשתף בסמל תמונה יש להטמיע אותה. ברור שזה לא כל-כך טוב כי אלו יכולות להיות מספר תמונות או מספר תמונות כבדות ואז הן לא רק מנפחות את משקלו הקובץ אלא גם תהיו לא בלתי-ניתנות לשינוי בפוטושופ.

שיטת הקבצים החיצוניים

אפוא שיטת הסמלים מתאימה יותר למשהו פשוט בלי תמונות. השיטה מהתאימה אם החומר שאמור לחזור על העמודים מורכב היא שימוש בקבצי אילוסטרייטור חיצוניים.

יוצרים קובץ אילוסטרייטור, מביאים או יוצרים כל פריטים הנדרשים, מביאים תמונות מקושרות, שומרים את הקובץ ובתיבת השיחה הנפתחת מסמנים פעולת Create PDF Compatible File.

Master-Pages-Ai.png

כך קיבץ אילוסטרייטור הנוצר יהיה תואם PDF. במילים פשוטות הוא כולל בפנים גם העתק של החומריו בפורמט PDF - שני קבצים בפועל בתוך אחד. מאז שפורמט אילוסטרייטור כבר לא מתבסס על PostScript (מגרסה 9, שנת 1999) תוכנות אחרות לא יכולות לקרוא אותו ישירות ולכן צריכים העתק בפורמט PDF, אותו קוראות פוטושופ, אינדזיין או אילוסטרייטור עצמה כשמביאים קובץ AI בתור תמונה (פקודת File > Place).

יש גם לבטל תיבת סימון Embed ICC Prifiles. כך אנחנו מבטלים הטמעת פרופיל צבע כי אילוסטרייטור וגם אינדזיין מתעלמות ממנו ואז היא סתם מגדיל את הקובץ. כיצד לנהל צבעים במחשב ובתוכנות אדובי סיפרתי במאמר "כיול וניהול הצבע".

בנוסף באילוסטרייטור CS4 הודות לריבוי העמודים האמיתי יש אפשרות ליצור קובץ מרובה עמודים עם מספר דפי אב אפילו בגודל שונה. פעולת Place תזהה אותו כ-PDF מרובה עמודים.

הדרך הזו קיימת מתופה של אילוסטרייטור CS3, בגרסאות קודמות השתמשנו בקבצי PDF התואמים לאילוסטרייטור.

יום שני, 18 במאי 2009

כמה טיפים לשימוש בריבוי העמודים החדש של אילוסטרייטור CS4

טיפ 1 - קווי עזר בכל עמוד בנפרד.

אדובי מנסה כרגיל ליצור דרכים חדשות וגם לתמוך בשיטות של פעם. כך באילוסטרייטור CS4 כשיוצרים קו עצר על-ידי משיכתו מסרגל המסמך הוא מתפשט לרוחב (או גובה) של משטח העבודה כולו ועובר דרך כל עמודים בדרך.

אם אתם רוצים שהוא יתמתח רק לרוחב/גובה של עמוד מסוים, כמו באינדזיין או פריהנד, יש לקחת את כלי העמודים (Artboard Tool, Shift+O) ואז למשוך מהסרגלים קו עזר. הוא מתפשט לרוכב או גובה של העמוד הפעיל שמסומן בקו מקווקו.

artboards-1.png


טיפ 2 - סדר עמודים עברי

זה מה שהיה חסר בפריהנד - הפרויקט מרובה עמודים בעברית אבל סדר העמודים משמאל לימין. באילוסטרייטור תמיכה בעברית טובה ועמוקה ובעיה זאת כבר מאחורינו - כשיוצרים מסמך חדש יש ללחוץ על חץ בשורה Number of Artboards שיציג חץ בכיוון מימין לשמאל:

artboards-2.png


טיפ 3 - התאמת עמוד לפריט מסוים

יש דרך פשוטה להתאים גודל העמוד לגודלו של פריט ספציפי - ללחוץ על הפריט בכלי העמודים. אם זה מספר פריטים יש לסמן אותם, לקחת את כלי העמודים ולמעלה ברשימה הנגללת לבחור Fit Artboard to Selected Art.

artboards-3.png


טיפ 4 - שכפול עמודים

יש לשכפל עמודים עם התוכן על ידי הזזתו בכלי העמודים עם מקש Option (חלונות Alt) לחוץ - ממש כמו שכפול עצמים. אם רוצים לשכפל או להזיז עמוד בלי התוכן שלו צריך לשחרר כפתור Move/Copy Artwork with Artboard בסרגל פקודות המשתנה למעלה:

artboards-4.png


טיפים חמישי ושישי

יש להמיר כל מלבן לעמוד באמצעות פקודה Object > Convert to Artboard.

שמו לב שבתפריט Select הופיעה פקודה חדשה (השנייה מלמעלה) All in Active Artboard המאפשרת לסמן כל עצמים רק בעמוד פעיל.

יום שבת, 15 בנובמבר 2008

ריבויי עמודים באילוסטרייטור CS3 וגרסאות קודמות

זו שאלה טובה למה אדובי חיכתה עד 2008 עם תמיכה בריבויי עמודים באילוסטרייטור. מחד בשנות 1986-99 פורמט אילוסטרייטור היה מבוסס על EPS שלא תומך בריבויי העמודים. מנגד מה הפריע לבסס אותו על PostScript אשר כן תומכת? בשנת 99 יצאה גרסה 9 של אילוסטרייטור המבוססת על PDF אך עדיין אדובי לא מימשה תמיכה בריבויי העמודים ככול הנראה בגלל אינדזיין שיצאה לראשונה גם באותה שנה. עולם העימוד גם ככה קונסרבטיבי ובקושי היה עובר לאינדזיין מ-QuarkXPress, כנראה ריבויי העמודים באילוסטרייטור היה מפריע לתהליך.

לא משנה. היום אני מגלה טריק שהיה עוזר למשתמשי אילוסטרייטור בכל העולם עד כה ליצור מספר עמודים בקבצי התוכנה. מעניין שהארץ נחשב (אבל לא בקרב של התלמידים שלי) כי בקובץ אחד של אילוסטרייטור אין ליצור כמה עמודים. האמת היא שבתוכנה ישנן ארבע שיטות לכך! היום אני מגלה את הטריק השימושי ביותר בהפקות דפוס (לאתרי אינטרנט ישנה שיטה אחרת שאתאר העתיד).

טריק זה, המתואר מטה, מתבסס על Tiling (ריצוף) - שיטה שקיימת בתוכנות רבות המאפשרת להדפיס פוסטר גדול במדפסת קטנה. באמצעות הריצוף תוכנה יכולה לפצל דף גדול למספר עמודים קטנים יותר. לפי הרעיון אחרי ההדפסה המשתמש ידביק את הקטעים שנתקבלו ולקבל בסוף כרזה גדולה.

שלב 1 - קביעת דף נטו
נניח צריכים ליצור פרוירט שיכלול ארבע עמודי A4 עם אפשרות לגלישות (בליד). תפתחו מסמך חדש ותקבעו מידות נטו של עמוד אחד.

Multi-paging-1.png


שלב 2 - קביעת דף ברוטו
בשיטה זאת יש להוסיף כל צלבים חצי ידנית לכן צריכים להשאיר להם מקום. בשלב שני יוצרים דף ברוטו שיכלול שוליים בשביל צלבי חיתוך והתאמה אם צריך. תוסיפו אבל לא 15-20 ממ' בכל צד כפי שנהוג בפריהנד אלא יותר. הסיבה לכך שהעמודים כאן צמודים זה לזה ואם נשאיר מעט מידי מקום בצדדים יהיה צפוף ועיצובים על פני העמודים יפריעו זה לזה. תוסיפו 50 ממ' לכל צד. למה דווקא 50? כי 50+50 (שוליים בשמאל ובימין, למעלה ולמטה) שווה 100 ואז תוכלו רק לשנות סיפרה ראשונה ברוחב ובגובה ולא תצטרכו לחשב ערכים מסובכים. כך A4 נטו של 210x297 נהפך ל-A4 ברוטו של 310x397.

Multi-paging-2.png

רצוי לרשום או לזכור את הערכים כי תצטרכו אותם בהמשך.

שלב 3 - ייצור לוח עיצוב
עכשיו תכפילו רוחב (או גובה) של העמוד ב-4 (כי אנחנו צריכים ארבעה עמודים). שימו לב, אם תכפילו גם רוחב וגם גובה יצאו 16 עמודים.

Multi-paging-3.png

מתקבל לוח עיצוב (Artboard) ארוך במידה 1240x397 ממ'.

Multi-paging-3c.png


שלב 4 - חלוקת לוח העיצוב לעמודים
עושים את זה בתיבת שיחה להדפסה. כנסו ל-...File > Print. תבחרו למעלה ברשימה נגללת Printer שימוש ב-Adobe PostScript File, על יד ב-PPD תקבעו AdobePDF. במרכז תיבת השיחה בתור מידות הדף תקבעו מידות הברוטו של דף אחד שהצעתי לרשום קודם. הפעם זה 310x397.

Multi-paging-4a.png

תעברו למדור Setup בצד שמאל. ב-Tiling תבחרו Tile Full Pages. תוודאו שב-Placement נעמדת נקודה איפהשהו. אם הזזתם ידנית את הצוגה המוקדמת הנקודה תעלם.

Multi-paging-4b.png

בסוף תלחצו בתחתית תיבת השיחה על מקש Done. הוא שומר הגדרות שנעשו ומחזיר לחלון הפרויקט.

שלב 5
חזרנו לחלון הפרויקט ולא קרה דבר. החלוקה נעשתה ועכשיו יש להפעיל את תצוגתה. למטרה זו תבצעו פקודה View > Show Page Tiling.

Multi-paging-5a.png

המספרים שאתם רואים אינם יוצאים בדפוס. ניתן לנהל את העמודים שנתקבלו בחלון הדפסה וגם, אם אתם שומרים קבצי PDF דרך Save As (שיטת הייצאו, האמת עדיף Save a Copy) בתיבת שיחה של הפונקציה, מדור General תוכלו לסמן תיבת סימון Create Multi-page PDF from Page Tiles והתוכנה תיצור עמודי PDF מן הריצוף.

Multi-paging-5b.png


שלב 6
6.1 בכלי המלבן תבנו מלבן בגודל A4 ותמקמו אותו במרכז של שאחד הדפים (אפשר לא מדויק).

6.2 תיצרו (רצוי בשכבה נפרדת עליונה יותר) צלבי חותוך ככה: תסמנו את המלבן ותבחרו פקודה Filter > Create > Crop Marks.

6.3 תשכפלו את המלבן עם הצלבים לשאר העמודים.

6.4 תיצרו סביב המלבנים קווי עזר ותעיפו את המלבנים אם לא עומדים להשתמש בהם בעיצוב. או תהפכו אותם לקווי עזר באמצעות פקודה View > Guides > Make Guides.

* * *


זה לא ארוך כפי שנראה במבט ראשון. קצת אימון וכל תהליך ייקח כדקותיים.

אני מקוה שהידע שלי עוזר לכם